fejlec

Lóczy Lajos Országos Földrajzi Verseny

Közlemény a 2020. évi döntő forduló online megrendezéséről

Ezúton tájékoztatjuk a közönségünket, hogy a versenybizottság döntött a Lóczy-döntő ONLINE lebonyolításáról és annak módjáról.

A részletek kimunkálása még tart, de a legfontosabb alapinformációkat már rögzítettek, így közre tudjuk adni:

 1. Az online megrendezés nem igényli további anyagi források bevonását, így a versenykiírásban előre jelzett döntő részvételi költséget nem kell befizetni, tehát a részvétel ingyenes.
 2. Az online döntő időpontja 2020. november 6. (8-17 óráig)
 3. A verseny lebonyolításának felülete a Teams webkonferencia rendszere, eszközei az élő videochat és a képernyőmegosztás. A résztvevők meghívó kódot kapnak a szervező iskolától.
 4. A versenyzők számára internetre kapcsolódó multimédiás (kamera-mikrofon-hang) IT eszközre lesz szükség, illetve vészkommunikáció esetére mobiltelefonra.
 5. A versenyző bejelentkezhet a verseny felületére akár az iskolából, akár otthonról, akár 3. helyszínről, (a lényeg a stabil net), de a verseny tisztasága érdekében online AV kapcsolaton keresztül folyamatosan ellenőrzésre kerül a teljesen önálló, segítség nélküli munka.
 6. A döntő tananyaga és szerkezete változatlan, a módszereket igazítottuk az online megvalósítás lehetőségeihez. Ez mindkét évfolyamon:
  1. Regionális téma hagyományos tételei esetében továbbra is nyomtatott atlasz segédletével zajlik a felkészülés és a videofelelet.
  2. Általános földrajzi témák esetében a tanuló prezentáció kíséretében felelhet, a prezentációt a felkészülési idő alatt (fél óra) önmagának kell összeállítania internetes források segítségével.
  3. A gyakorlati forduló a már tavasszal megismert Redmenta felületen zajlik, tájékozódás és terepcetrikus illetve a korábbi terepi fordulókon megszokott gyors tudásalkalmazási és földrajzi intelligenciát tesztelő feladatokkal.

Emellett a COVID-járvány várható alakulása sajnos a tanulmányút lebonyolítását is lehetetlenné teszi. Tudjuk, hogy a társas utazási élményeket nem lehet pótolni semmivel, de bővebb tárgyjutalmazással igyekszünk kiváltani az elmaradó utazást.

A döntő lebonyolítását a továbbiakban közvetlenül a versenyzőkkel és a felkészítő tanárokkal fogjuk kommunikálni a tavasszal megadott elérhetőségeken. Az első üzenetünket, melyre választ is várunk, kiküldtük a versenyzőknek.

Bízunk benne, hogy az új körülmények között is izgalmas versengés alakul ki,
Versenybizottság


Közlemény a döntő elhalasztásáról

Június 4-én a döntőbe jutottak iskoláiba kiküldött módosított időpont értelmében szeptember 18-20-ra a szokásos menetrend szerint tervezett 2020. évi döntőt az újabb járványügyi veszélyhelyzettel kap­cso­lat­ban hozott intézkedések miatt nem bonyolíthatjuk le.

A döntőt ezért egyenlőre elhalasztjuk.

Mivel a Klebelsberg Központ előírása szerint tanulmányi verseny jelenleg csak online szervezhető, vizsgáljuk az elektronikus lebonyolítás lehetőségét is, természetesen a körülményekhez igazított feladatokkal.
A döntőre várhatóan november első felében kerülhet sor. A végleges információkat a részletek kimunkálása után újabb közleményben tudatjuk.

Köszönjük megértő türelmüket, és egészséges tanévkezdést kívánunk!
Versenybizottság


Közlemény az írásbeli eredményéről

A korábban jelzettek szerint a két írásbeli forduló összesített eredménye alapján jutnak a versenyzők a Lóczy-verseny döntőjébe.
Az eredmény megtekinthető balra az "Írásbelik összpontszáma" gombra kattintva.

A továbbjutott versenyzők iskoláit május végéig értesítjük a döntő részleteitről.

Köszönjük türelmüket,
Versenybizottság


Közlemény az online második forduló értékeléséről

Tájékoztatjuk a verseny közönségét, hogy a koronavírus-helyzet miatt kényszerűen online megrendezett második forduló lezajlott. 107 kilencedik és 122 tizedik évfolyamos versenyző jelentkezett be a verseny Redmenta csoportjaiba, és többségében meg is írták az online feladatsort. Néhányan nem tudták csak megkezdeni a versenyt, és néhányan maradtak le egy-egy, többnyire az utolsó feladatsorról.

Köszönjük a vállalkozó versenyzőknek, hogy ebben a különleges helyzetben is vállalták a megmérettetést, köszönjük a felkészítő tanároknak, hogy támogatták, segítették versenyzőiket, valamint köszönjük az iskolákban - a tanulók elérhetőségének eljuttatásában - segédkező minden kolléga munkáját is.

Ez a helyzet a szervezőknek is rendkívüli feladatokat jelentett, hiszen a március 16-ra előkészített hagyományos feladatsor helyett készítenünk kellett egy teljesen új, online feladatsort, amelyet teljesen újszerű módon kellett eljuttatni a versenyzőkhöz. Az újdonságok persze a varázsuk mellett kockázatokat is jelentettek.

Jelenleg zajlik a szintén újszerű értékelés, ami a szokottnál egy kicsit több időt vesz igénybe. (A Redmenta rendszere nem minden feladatot pontozott a megadottak szerint, így felül kell javítani egyesével a dolgozatokat. Ez folyamatban van.)

Zajlik a nevezési díjak befizetésének ellenőrzése is.

A versenybizottság nagyrészt sikeresnek ítéli a forduló - rendkívüli helyzethez hirtelen alkalmazkodott - újszerű lebonyolítását.

Előreláthatólag május 12-14 között tudunk eredményt hirdetni immár a szokott módon, majd ezt követően május második felében az őszi döntő megrendezésével kapcsolatos információkat is nyilvánosságra hozzuk, az érintett iskolákba pedig elektronikus levélben is kiküldjük.

Köszönjük türelmüket,
Versenybizottság


A második forduló feladatai a megoldásokkal

A 9. évfolyam feladatai

A 10. évfolyam feladatai


Közlemény a második forduló online megrendezéséről

Ezúton tájékoztatjuk a verseny közönségét, hogy előző közleményünkben április 21-re kihirdetett online forduló lebonyolítása megkezdődött. A versenyzők és a felkészítő kollégák iskolák által számunkra megküldött e-mail címeire kiküldtük az ezzel kapcsolatos pontos tennivalókat. Azoknak az iskoláknak akiktől még nem kaptuk meg az elérhetőségeket, hétfőig van lehetőségük azt pótolni.

Mivel a verseny honlapját nem tudjuk napi szinten frissíteni, a további tájékoztatás az eredményhirdetésig közvetelen e-mail-ek útján történik.

Mindenkinek sikeres felkészülést és versenyzést kíván a
Versenybizottság


Közlemény a verseny további menetéről

Köszönjük a szervezők irányában tanúsított türelmüket a COVID-19 vírus okozta különleges helyzetben. A különleges helyzetek különleges megoldásokat kívánnak.

A Lóczy Lajos Országos Földrajzverseny szervező bizottsága a koronavírus helyzet és az azzal kapcsolatos kormányzati intézkedések alapján a következő döntéseket hozta:

 1. A 2020 évi verseny FOLYTATÓDIK, de az új helyzethez alkalmazkodva újszerű formában
 2. A március 16-ra kitűzött, de az iskolabezárás miatt elmaradt 2. fordulót online formában valósítjuk meg
 3. Az online fordulót a Redmenta nevű magyar fejlesztésű tesztelő rendszerben szervezzük, melyet a versenyzők egységes időpontban az otthonukban írhatnak meg internetre kapcsolódó számítógépen
 4. Az online forduló időpontja: 2020. április 21. 14-16 óra.
 5. Az éles online forduló előtt április 20-án délután egy rövid próbafordulót tartunk a felülethez való hozzászokás érdekében, valamint az esetleges techikai problémák felszínre hozatalára
 6. A részletes lebonyolításról hamarosan újabb közleményben értesítjük Önöket, de a feladatok kiküldéséhez mindenképpen szükségünk lesz a versenyző tanulók és a felkészítő kollégák működő e-mail címeire. Kérjük ezeket e-mailben elektronikus formában és papír alapon az iskola pecsétjével ellátva postán keresztül is eljuttatni a szervezőségnek!
 7. A döntőbe jutáshoz az első forduló eredményeit is tervezzük figyelembe venni, ezért kérjük az első forduló kijavított megoldólapjait is postázzák az e-mail címekkel együtt.
 8. Akik nem fizették még be a második forduló nevezési díját, április 20-ig megtehetik a korábban jelzett módon.
 9. A döntőt 2020 szeptember második felében tervezzük megrendezni - a folyó tanév bizonytalanságai miatt - ennek pontos időpontjáról később - várhatóan májusig - tudunk információt küldeni.

Bízunk megértésükben, valamint a versenyző diákok és a felkészítő kollégák új helyzethez történő alkalmazkodásában.

Versenybizottság


A 2020. évi első forduló faladat- és megoldólapjai, valamint a megoldó kulcsok

Feladatlap 9. évf.
Megoldólap 9. évf.
Megoldó kulcs 9. évf.

Feladatlap 10. évf.
Megoldólap 10. évf.
Megoldó kulcs 10. évf.