fejlec

Lóczy Lajos Országos Földrajzi Verseny

A gyakorlati forduló menete

I. Verseny, pálya, felkészülés, szabályok

Bevezető

A terepi forduló során teljesítendő pálya mindkét kategóriában egy 3-4 km hosszú, önmagába visszatérő útszakasz. Az útvonal, amelyet tájfutó térképen bejelölve kapnak a versenyzők, erdei utakon és ösvényeken halad. Ezen az útvonalon, vagy ettől viszonylag kisebb távolságra találhatók azok a tájékozódási pontok, amelyeket a versenyzőknek a pálya teljesítése során érinteniük kell. A pontok pontos helye a térképen körzővel ki van szúrva, körülötte pedig piros kör található és a pont száma. Ezek jellegzetes tereptárgyak, pl. jellegfa, gödör, útkereszteződés, építmény, stb. stb.

Szúróbélyegző

A szúróbélyegző használata. Helyezzük a versenyzőlap adott rubrikáját szúróbélyegző két szára közé és nyomjuk össze őket úgy, hogy a fém tüskék átszúrják a papírt.

A pontok egy részénél csak jelölni kell , hogy a versenyző ott járt. (Lásd a képet.) Itt csak a helyes tájékozódást ellenőrizzük. Más pontoknál feladatok is várnak a diákokra, melyeket a helyszínen, az ott tartózkodó rendezők jelenlétében - felügyelete mellett - meg kell oldani.

A versenyzők 5-6 perc késleltetéssel indulnak a kb. 1-1,5 órát igénybe vevő pályákra. A 9. és a 10. évfolyam eltérő pályán versenyez, így párhuzamosan indíthatók a versenyzők. A résztvevők az első versenynap elején húzott rajtszámok szerinti beosztásban folyamatosan versenyeznek.

A gyakorlati fordulónak létezik egy rossz idő esetén érvényes változata is. Ebben az esetben a verseny helyszíne az iskola melletti park és az iskola udvara, nagyon rossz idő esetén maga az iskolaépület. Ennek a változatnak a lebonyolítását - az aktuális időjárás függvényében - a döntő ideje alatt határozzuk el.

Feladatok, értékelés

A forduló pontozásában azt az elvet követtük, hogy a tájékozódás szerepe kevesebb legyen, mint a megoldandó földrajzi feladatoké. Az egyes feladatokra kapható pontok részpontokra vannak lebontva, így a feladatok részleges megoldása esetén is jár valamennyi pont.

Feladat sorszáma 9. évfolyam
1. Műholdképek (Google)
2. Meteorológiai műszerek
3. Kőzetfelismerés
4. Távolságmérés
5. Szerkesztés
6. Tájolás
7. Iránymérés
8. Térkép kiegészítés
9. Pontok érintése
10. Idő
Feladat sorszáma 10. évfolyam
1. Műholdképek (Google)
2. Képek
3. Tárgyak
4. Távolságmérés
5. Szerkesztés
6. Tájolás
7. Iránymérés
8. Térkép kiegészítés
9. Pontok érintése
10. Idő
Megszerezhető összesen 60 pont
Elméleti jellegű feladat (összesen 30 pont)
Gyakorlati, de földrajzi jellegű feladat(összesen 15 pont)
Tájékozódás (összesen 15 pont)

Az időtényező úgy jelenik meg az értékelésben, hogy egy adott szintidőn túli teljesítés esetén pontlevonás jár. A verseny végső értékelésében pontazonosság esetén az írásbeli forduló majd a gyakorlati rész pontszáma dönti el a helyezés sorrendjét.

Fizikai felkészültség

A gyakorlati forduló során a fizikai felkészültség szerepét minimálisra kívánjuk csökkenteni, mivel ebben a versenyben természetesen nem ennek meglétét, vagy meg nem létét mérjük. A forduló teljesítéséhez az adott korosztálytól elvárható átlagos kondíció és ügyesség meglétét feltételezzük, de nem többet. A feladatok megoldása során a versenyzők számítsanak:

Ha valaki ezeket nem tudja teljesíteni (pl. mozgás- vagy látáskorlátozottság miatt), mindenképpen előre jelezze a szervezőknek. Őt úgy értékeljük, hogy a fentiek ne jelentsenek hátrányt számára.

II. Szervezés, praktikus tudnivalók

A helyszínen hideg élelmet és innivalót biztosítunk, melyet a résztvevők szabadidejükben fogyaszthatnak el. Igény szerint egyszerűbb ételek (szalonna, virsli) szabadtéri sütésére is lehetőség lesz.

Ruházat

A terepi forduló során a legjobb viselet a kényelmes, praktikus túraruházat. Fontos, hogy a versenyzők komfortérzete biztosított legyen, mozgásukat ruhájuk ne akadályozza. A divatnál sokkal fontosabb a célszerűség, a drága és kényes ruhadarabok nem ide valók. Ezek alapján a következő ruházatot javasoljuk:

Biztonság

A gyakorlati forduló ideje alatt szervezők kiemelten ügyelnek minden versenyző biztonságára. Ennek érdekében felhívjuk a figyelmet az alábbiakra:

Egyéb szervezési kérdések

A verseny zavartalan lebonyolítása érdekében a RAJT/CÉL helye nem egyezik meg a várakozó versenyzők és kísérő tanáraik pihenőhelyével. A két helyszín egymástól mintegy 300 m-re található, köztük az útvonal egyértelmű. A pihenőhelyen a versenyzők egy kifüggesztett listából tudják meg, hogy mikor kell a rajthelyre indulniuk.

A két kategória versenyzői, illetve a szervezők jól látható, különböző színű rajtszámokkal lesznek ellátva. Így bármely helyzetben minden terepen mozgó emberről egyértelműen tudható, hogy hova tartozik. A három említett csoportot a következő színnel jelöljük:

A terepi helyszínen jelen van a forduló lebonyolítását ellenőrző hámom külső zsűritag, a szervező iskola részéről 4-5 tanár és kb. 20 segítő diák.

A terepi forduló pontos helyszínét az elméleti versenynap végén elhangzó tájékoztatóban közöljük. Ekkor a versenyzők és kísérő tanáraik megkapják a helyszín üres (pontok nélküli) térképét, melyet az este folyamán tanulmányozhatnak.

Ajánlott irodalom a felkészüléshez

Vissza a lap elejére