fejlec

Lóczy Lajos Országos Földrajzi Verseny

Lóczy Lajos Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny zsűritanácskozás - 2008. május 7.

Csordásné Bárdos Gyöngyvér

Köszönti a megjelenteket, megköszöni a zsűritagok munkáját. A tanácskozás levezetésére felkéri Varga Bálint, versenyfelelőst.

Varga Bálint

Elsőként a szóbeli forduló zsűritagjainak a véleményét kéri.

Gruber László (Regionális földrajz zsűritag)

A sorszámhúzást célszerűbb lenne korábban kezdeni. A mi bizottságunk végzett a legkésőbb, ezeket a komplex témákat nem lehet 10 perc alatt elmondani. A diákok kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, ami bemagolható tananyag, azt nagyon jól tudják. Inkább a kuriózumokat értékeltük magasabb pontszámmal, tehát ahol az általános műveltség is megmutatkozott. A tételek jók voltak, egy-két változtatást javasolnánk: Skandinávia helyett Észak-Európa témakört, mellé zárójelbe feltűntetni az országneveket; A Balkán tétel sem nagyon jön be, megbántuk, hogy nem vettük ki, ugyanis nem tanulják még a diákok, így rosszabb feleletek születtek. Jó, hogy volt Magyarország tétel. Negatívumként fogalmaztuk meg a diákok által használt sok germanizmust. Nem beszélnek helyesen magyarul. Továbbra is probléma, hogy az egyetemen tanító kollégák nem ismerik a középiskolás tananyagot, így nem tudják, hogy mit kell kérdezni a tanulóktól.

Herzsenyák László

Nekem is ugyanez a véleményem.

Csordásné Bárdos Gyöngyvér

Gondolkodjunk el azon, hogy ne legyenek egyetemi tanárok a zsűriben?

Gruber László

A verseny rangját emelik, ha vannak. Javasolnám pl. Nagy Balázst az ELTE-ről. A zsűritagok pontozásában 2-3 pontnál nagyobb eltérések nem voltak.

Herzsenyák László

Javasolnám, hogy kezdjük korábban a feleltetést.

Huszárik Imre (Általános társadalomföldrajz zsűritag)

Az egyetemi oktatók nincsenek benne az emelt szintű vizsgáztatásban, így nő a szakadék az egyetemi és a középiskolai tanárok között.

Herzsenyák László

Szépen felkészült mezőny volt.

Huszárik Imre

Nincs egységes vélemény, mert a többi zsűritag sietett haza. Évek óta a legalacsonyabb pontokat mi adjuk a tanulóknak. Ugyanis mindegyik tétel hatalmas, konkretizálni kellene a tételeket. Többségében nem tudták felépíteni a feleletet, elvesznek a részletekben, a képek voltak a mankók. Személy szerint nem érzem, hogy sok átfedés lenne a tételekben. Tetszett a bevezetés az ábrákhoz, célszerű lenne belevenni: "Ne csak az ábrákról beszéljen, hanem illusztrációként használja azokat." Ugyanis nem ábraelemzésről van szó.

Herzsenyák László

Esetleg lehetne zárójelben javaslatot írni, hogy miről lehet beszélni az egyes tételeknél (pl. migráció).

Huszárik Imre

A diákoknak sikerélmény, ha érettségi mintára konkrétabb tételeket kap, de ez így nem olyan kreatív, mint az általánosan megfogalmazott cím.

Varga Bálint

A 16 éveseknek eleve nehéz ez a témakör. A feleletek logikus felépítése nemcsak földrajzból követelmény, erre külön fel kellene készülni a versenyzőknek. Honlapunkon rengeteg információ található a felkészüléshez.

Varajti Károly

Küldjék el véleményezésre a tételeket a zsűrinek.

Huszárik Imre

Saját versenyüknél döntsék el ők, hogy mik legyenek a tételek.

Simon György (felkészítő tanár)

Jól sikerült rész a területelemzés a versenyben, kapcsolódik az érettségihez is, üde színfolt.

Horváth Csaba (felkészítő tanár)

A tételek teljesen jók voltak.

Gruber László (terepi forduló)

A gyakorlati forduló teljesíthető, de a 9. évfolyamon több volt a pontlevonás, lassabbak voltak. Az időért sok pontlevonás jár. Nagyon jók a tévesztőbólyák. Tökéletes bejelölés volt a térképeken. Roppant izgalmas feladatok voltak, ezek elérhetők lesznek-e interneten? Játékos feladatok is voltak és az általános műveltségükre is szükségük volt. A lyukasztórendszer is nagyon jó volt. A versenyzők nem tudnak pontosan jelölni a térképen. A terepi forduló szenzációs ötlet, fantasztikusan jó, a gyakorlatiasságot fejleszti.

Simon György

Nagyon jó kezdeményezés. Kiemelkedő a szervezés. Szeretném, ha a következő felajánlást megfontolnák: a soproni iskolánk nevében nagyon szívesen segítenénk a nyári Lóczy tábor megszervezésében, helyt adnánk és a technikai megvalósítást segítenénk.

Csordásné Bárdos Gyöngyvér

Köszönjük a felajánlást, nagy segítség lenne.

 
A verseny szervezői megköszönik a tanácskozás résztvevőinek a munkát és a hozzászólásokat.